Kunstlezing: Van Gogh en de avant-garde langs de Seine

Kunstlezing: Van Gogh en de avant-garde langs de Seine

Wanneer?

Datum

Maandag  23 oktober 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

‘En toen ik dezen zomer te Asnieres landschap schilderde zag ik er meer kleur in dan vroeger.’

Vincent van Gogh aan zijn zus Willemien van Gogh, eind oktober 1887


Kunsthistorica Diana Kostman vertelt meer Van Gogh en de avant-garde langs de Seine naar aanleiding van de tentoonstelling in het Van Gogh Museum.

In de laat negentiende eeuw trokken kunstenaars als Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand vanuit Parijs naar de groene voorstad Asnières, gelegen aan de Seine.


Enerzijds was hier nog de groene idylle te vinden maar anderzijds veranderde het gebied door de opkomst van de industrie snel. Juist door deze tegenstelling werd het een interessant gebied voor de kunstenaars van het postimpressionisme en vonden zij hier de inspiratie voor hun toonaangevende stijl.


In deze lezing vertelt Diana over de invloed die het werken aan de Seine heeft gehad voor Van Gogh en zijn tijdgenoten en hoe hun kunst de kunstgeschiedenis zou veranderen.


De tentoonstelling in het Van Goghmuseum loopt van 13 oktober 2023 - 14 januari 2024

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven. 

unsplash