Frans

Corlaer College

Ds. Kuypersstraat 3

3863 CA Nijkerk

Ingang: achterzijde VMBO gebouw (via Vlinderlaan)

Minimaal aantal deelnemers: 5

10 cursisten = 22 lessen

9of minder cursisten = 18 lessen

Bonjour! Ca va?

Frankrijk een land waar velen van ons hun vakantie doorbrengen ... Een taal die  bij de Volksuniversiteit Nijkerk dan ook niet mag ontbreken in het aanbod.

Een indicatie van onze taalniveau's kunt ook terugvinden op de hoofdpagina van de talen: klik hier

Frans 1e jaar

Het eerste leerjaar Frans is voor beginners en is toegankelijk voor iedereen. Een vreemde taal leer je eerst receptief (luisteren en lezen) daarna productief (schrijven en spreken). Je zal begrijpen dat in de lessen van de beginners naar eenvoudige gesprekken wordt toegewerkt.

Algemeen
Bij het leren van een vreemde taal is het belangrijk dat je een paar uur per week aan uw huiswerk besteedt, dit om het leerproces te bevorderen.

Studieboeken

Je dient zelf zorg te dragen voor de aanschaf van de studieboeken. Wij adviseren echter wel om deze pas aan te schaffen als de cursus definitief door zal gaan.

Boek

1e jaar

Voyages 1 tekstboek

Voyages 1 werkboek

Uw docente: Biep Koelewijn

Mijn naam is Biep Koelewijn. Ik ben op latere leeftijd Frans gaan studeren omdat ik samen met mijn man een huis had in Frankrijk, wat inmiddels is verkocht. Dus Frans gaan studeren was voor mij in eerste instantie praktisch. Ik ben begonnen op latere leeftijd met de HAVO daarna VWO , in 2002 heb ik de opleiding tot leraar Frans afgerond en in 2007 studeerde ik af in de Franse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben erg veel van de Franse Taal gaan houden en niet te vergeten van de Franse literatuur! De Franse taal en cultuur zijn belangrijk geweest voor de Europese beschaving. Binnen de Europese gemeenschap is Frans de tweede taal naast het Engels. Bovendien wordt er door miljoenen mensen Frans gesproken. Men spreekt Frans in België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, de oude koloniale gebieden van Frankrijk en België. Denk bijvoorbeeld aan Marokko, Algerije en Tunesië, een groot gedeelte van Afrika. Bovendien is er veel handel met Frankrijk.

Ik heb ervaring met het lesgeven aan volwassenen en vind dit erg leuk om te doen. Het is vaak erg gezellig. Men komt om wat te leren maar het sociale aspect is ook belangrijk.

De avond voor de Kerstvakantie is een gezellige avond met een speciale "Kerst les" en dan luisteren we ook naar Franse chansons. Ook de laatste les is speciaal en een gezellige afscheidsavond waar de Franse Cultuur centraal staat.

Heel veel Nederlanders gaan in de vakantie naar Frankrijk. Wat ik mijn leerlingen wil meegeven is dat ze zichzelf kunnen redden in het Frans bij veelvoorkomende situaties.