Datum
donderdag 26 september 2024
donderdag 24 oktober 2024
donderdag 21 november 2024
donderdag 23 januari 2025
donderdag 20 februari 2025
donderdag 20 maart 2025
donderdag 24 april 2025
Lestijden
20.00 - 22.00 uur
Bibliotheek Hoevelaken
Meerveldlaan 22
3871 ED Hoevelaken
Prijs € 112,50 p.p.
Minimaal aantal deelnemers: 10
Maximaal aantal deelnemers: 16
Ben je geïnteresseerd in literatuur en wil je hier wel een keer met anderen over praten?
In zeven bijeenkomsten bespreken we gedichten en boeken uit de Nederlandstalige literatuur uit Nederland, Vlaanderen, Zuid-Afrika, voormalig Nederlands-Indië, Suriname de voormalige Nederlandse Antillen en vertaalde wereldliteratuur.
In september starten we zoals elk seizoen met gedichten. Dit keer de gedichten van Babs Gons. Babs Gons is schrijver, performer, host en docent. Ze organiseerde vanaf 2000 bijna tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle. Gons debuteerde in mei 2021 met haar dichtbundel Doe Het Toch Maar, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In hetzelfde jaar schreef ze het Boekenweekgedicht en won ze een Poëziester voor een van haar gedichten. In 2022 was ze een van twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Gons is de Dichter des Vaderlands van september 2023 tot september 2025.
Frank Nellen, neemt ons in zijn boek De onzichtbaren (2023) mee naar het Kiev, eind jaren tachtig. Het eens zo machtige Sovjetimperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek. Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Verhalen over kosmonauten en onvermoeibare arbeiders, over de komst van een paradijs op aarde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen van vroeger? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.
In het oog (2024) van Marijke Schermer is een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft. Het is een roman over kijken en gezien worden, over bedrog, macht, machteloosheid en verantwoordelijkheid – in relaties en in het werkzame leven. En, bovenal, over de helende kracht van de liefde.
Als je hard je best doet en denkt: dit ga ik voor de rest van mijn leven onthouden, dan onthoud je het. Alleen mensen houd je er niet mee vast. Die kunnen gewoon opstaan en het beeld uit lopen. Gelukkig heeft de hoofdpersoon een tweelingbroer, de enige van wie ze zeker is, waardoor ze dus nooit echt alleen zal zijn. Tenminste, dat denkt ze. Zij verzamelt truien. Hij heeft twee katten. Ze houden allebei van New York, en zouden er, wat er ook gebeurde, samen heen verhuizen op hun achtentwintigste. Maar opeens wil hij liever een tijdje zonder haar. In het boek Waar ik liever niet aan denk (2020) beschrijft Jente Posthuma op bedrieglijk nonchalante, maar uiterst indringende wijze wat er gebeurt als de persoon op wie je je hele bestaan hebt gebouwd er plotseling niet meer is.
Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze Icks hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?
Ik kom hier nog op terug is een meeslepende en verrassende roman. Net als in zijn eerdere, diverse malen bekroonde boeken slaagt Rob van Essen* erin de alledaagse werkelijkheid te vermengen met het onverwachte en het onmogelijke, in een roman over schijn en werkelijkheid, de onvermijdelijke last van het verleden, en de noodzaak deel uit te maken van een groter geheel.
Jarenlang had Édouard Louis één prangende wens: hij wilde zijn jeugd ontvluchten en ontsnappen aan de grijze luchten van Noord-Frankrijk. Hij droomde ervan om rijk te zijn en op straat herkend te worden. Maar nu hij dat heeft bereikt wil hij eigenlijk alleen maar in een hoekje blijven liggen, weg van alles. Een gat graven en erin verdwijnen om nooit meer te hoeven spreken en bewegen.
In Veranderen: methode vertelt Édouard Louis zijn eigen verhaal, zijn odyssee, op niets ontziende en pijnlijk eerlijke wijze. Hij bewijst eens te meer waarom hij een van de belangrijkste en meest toonaangevende schrijvers van zijn generatie is.
Zoals gebruikelijk sluiten we ook dit literaire seizoen af met een een boek dat we samen uitkiezen. Lees jij met ons mee?
* Op 22 januari 2025 is Rob van Essen te gast in de Bibliotheek Nijkerk voor een lezing. Voor meer informatie bezoek de website van de bibliotheek.
Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)
Cursus | Boek | ISBN | Indicatieprijs |
Literatuurkring | Zie hier boven, | n.v.t. | n.v.t. |
Sinds 1989 geef ik les als docent Nederlandse Literatuur en verzorg ik een cursus van zeven avonden tussen september en april, waarin romans en gedichten besproken worden van meestal Nederlandse auteurs, maar ook van buitenlandse auteurs, meestal rond een jaarthema.
Als onderzoeker op het gebied van de jeugdliteratuur ben ik gespecialiseerd in illustraties van kinderboeken; nu bezig met een onderzoek naar drie generaties uitgevers G.B. van Goor Zonen en hun zakelijke relaties met auteurs, illustratoren en andere actoren op het gebied van de jeugdliteratuur.
Als docent Nederlands en Nederlands als Tweede Taal werkte ik bij ROC Landstede en was ik betrokken bij een aantal projecten, waaronder de ontwikkeling en implementatie van het Portfolio NT2 en het opzetten van het taalbeleid op het MBO van Landstede (Harderwijk en Zwolle).
In de openbare bibliotheek in Putten ben ik actief, onder meer voor het opzetten en uitbreiden van de Putten Collectie. Nu ben ik betrokken bij het Taalhuis van de Bibliotheken Noordwest Veluwe.
Als redactie werk ik mee aan twee boeken over historische personen in Putten.
DE VUN
De vrijwilligers van de VUN willen iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.
Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.
CONTACT
Vragen over onze cursussen of lezingen?
Taalcursussen: Wesley van der Linden
Korte Cursussen: Vacant
Lezingen: Yvonne Loman
Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze programmamanager: Annie Lausberg
Telefoon: 06 - 22 37 21 19
Wij zijn allen vrijwilligers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!
ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.
Voor onze cursuslocaties: klik hier
Postadres:
VUN | Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109
© VUN 2020 - 2023