Kunstlezing: Schilders van de Ploeg

Kunstlezing: Schilders van de de Ploeg

Wanneer?

Datum

Maandag 4 december 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

105 jaar geleden werd  de Groningse kunstenaarsvereniging de Ploeg opgericht. In felle kleuren schilderden de Ploeg kunstenaars het Groningse stad en land. Maar wie waren de Ploeg kunstenaars eigenlijk?

Zeven jonge kunstenaars wilden de Groningse kunst-akkers omploegen en richtten op 5 juni 1918 de kunstenaarsvereniging ‘de Ploeg’ op. De jongelingen waren niet verbonden door een gemeenschappelijke stijl of visie, maar door de drang om zich af te zetten tegen de academische kunst. Ze lieten zich inspireren door de modernistische impressionistische en expressionistische kunst uit Frankrijk en Duitsland.


De kunstenaars van de ploeg vormden een hecht collectief. In Februari 1919 exposeerden ze voor het eerst 111 werken van 27 verschillende kunstenaars bij Pictura in Groningen. Johan Dijkstra, Jan Wiegers en Jan Altink waren de voortrekkers van de Ploeg, maar ook de onderlinge contacten tussen andere Ploeg kunstenaars waren goed. Dit blijkt in 1920 als Wiegers ziek wordt en de andere ploegleden geld inzamelen om hem naar een kuuroord in Davos te sturen.

Het bezoek in Davos blijkt een keerpunt voor de Ploeg. Wiegers ontmoet hier Ernst Ludwig Kirchner en introduceert zijn expressionistische stijl bij terugkomst in Groningen. Ook de andere Ploeg kunstenaars gaan volgens de expressionistische principes werken. Het zorgt voor een kleine scheur binnen de groep, zeker als in 1924 alleen de modernistische werken worden geselecteerd voor de jaarlijkse tentoonstelling bij Pictura. De meer gematigde Ploeg-leden voelen zich steeds minder gehoord.

Na 1928 laten de Ploeg leden de avant-gardistische jaren een beetje achter zich en keren meerdere kunstenaars terug naar een meer klassieke of impressionistische stijl. Maar dit betekent niet het einde van de vereniging. Zelfs vandaag de dag bestaat de Ploeg nog steeds. Bovendien is er de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor het werk van de Ploeg kunstenaars.


Diana Kostman laat ons deze avond kennismaken met de kunstenaars van de Ploeg en hun werk

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven. 

unsplash