Lezing: Zingen met dementie

Lezing: Zingen met dementie

Wanneer?

Datum 

Maandag 25 september 2023 - geannuleerd


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Meer zang, minder zorg

1 op de 5 mensen krijgt op enig moment dementie. Er is (nog) geen breed toepasbaar medicijn tegen en je kunt er niet van genezen. Wel weten we dat door mentale uitdagingen en sociale contacten het dementieproces kan worden vertraagd. Van zingen is al bekend dat het zeer positieve werking op het brein heeft. Maar als mensen met dementie dit samen doen met mantelzangers en professionele muzikanten en gezamenlijk ook nog eens een behoorlijke uitdaging aangaan, krijg je verbluffende resultaten.


En dat is precies wat we met de methode van het Participatiekoor willen bereiken. Wil jij meer weten over samen zingen met dementie? Kom dan naar deze avond.


Focussen op wat je nog wel kan!

Hebt u het gezien, het gesprek en de documentaire op GooiTV over het participatiekoor? (Documantaire Participatiekoor) In deze documentaire gaat het over wel er allemaal WEL kan.


De documentaire schetst een ontroerend portret over dagelijks leven met dementie. Een film over verlies en de regie in eigen hand willen houden, over hoop en de moed niet opgeven. Want ook met dementie kan het leven zinvol zijn. Bijvoorbeeld door zich, net als Franc, aan te sluiten bij een van de Participatiekoren. Koren waarin mensen met dementie samen met ervaren koorzangers en een professioneel orkest de Matthäus Passion zingen. Meer zang, minder zorg. Zingen heeft positieve effecten op het brein, dat is algemeen bekend.


Mensen met dementie zijn gezonder als ze cultureel mee blijven doen. Piet Philipse, is dirigent van een participatiekoor. Uit persoonlijke ervaring weet hij hoe belangrijk muziek is voor iemand met dementie.  Graag deelt hij zijn ervaringen met ons.

Regie & Productie: Raymon Hilkman
Creative Producer: Erik Zwiers
Camera: Maxime van Erp
Geluid: Joris Prakken
Montage: Tim Schijf

Sound design: Nick van Noort
Muziek: Bas Bertrand,
Kleurnabewerking: Marco van Bergen

Deze film kwam tot stand met steun van Fonds 1999

Gastspreker: Piet Phillipse

Piet Philipse

Piet is als dirigent betrokken bij het participatie koor in 't Gooi. Zijn jaren lange ervaring als dirigent gaat hij inzetten voor dit mooie doel.

Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.


Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de Engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijn inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.

Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het door hem zelf opgerichte Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort uit Bussum en cantor-organist bij de St.Vitusparochie in Naarden. Tevens is hij verbonden als cantor-organist aan de cantatediensten in Bussum die in de periode tussen september en mei op de derde zondag van de maand worden gehouden, waar hij verantwoordelijk is voor de liturgische opzet en de muzikale invulling van de cantatediensten.

Naast het dirigeren van zijn vocaal ensemble bespeelde hij tot 2011 ook het monumentale Flentrop orgel in de Wilhelminakerk te Bussum.

unsplash