Volkeren uit de Oudheid: De Kelten

Historische Lezing: Volkeren uit de Oudheid: De Kelten

Wanneer?

Datum

maandag 25 maart 2024

Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Geschiedenis van de Kelten werd geschreven door hun vijanden. De Romeinen zagen de Kelten als bloeddorstige barbaren, en die reputatie hebben ze nog. Maar wie waren de Kelten eigenlijk en bestaan ze nog?


In de beroemde strip Asterix volgen we een Keltisch volk in Frankrijk, de Galliërs, die zich weigeren te laten onderwerpen door Julius Caesar en zijn Romeinse legionairs. De hoofdpersonen zijn de Galliërs Asterix en zijn beste vriend Obelix. En Obelix is in veel opzichten de belichaming van de clichés over de Kelten die al ruim 2500 jaar de ronde doen. Obelix is groot en dik en draagt niet veel kleren. Hij is dol op eten en wijn, maakt veel lawaai en slaat met het grootste gemak zelfs de sterkste Romeinse soldaat tot moes.


Als je de schriftelijke bronnen van de Romeinen en Grieken mag geloven, leken de meeste Kelten sprekend op Obelix. Deze teksten beschrijven de Kelten als forsgebouwde druktemakers die vaak poedelnaakt vochten en brulden en schreeuwden terwijl ze de vijand met doodsverachting aanvielen.

Tussen circa 500 v.Chr. en 800 n.Chr. hadden de Kelten de naam dappere strijders te zijn op het slagveld, maar ze golden ook als onbehouwen zuiplappen – ‘onbeheerst en chaotisch’, zoals de Griekse filosoof Aristoteles hen beschreef.

Maar wie waren die maffe Kelten, die over heel Europa uitwaaierden om daarna vrijwel geheel te verdwijnen? Daarover hoor je meer tijdens deze lezing

Docente: Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid. 

 

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot  2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

 

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.

unsplash