Muzieklezing: Klassieke muziek in de reclame

Muzieklezing: Klassieke Muziek in de de Reclame

Wanneer?

Datum

Maandag 12 februari 2024 GEANNULEERD


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?

Bibliotheek Nijkerkerveen
't Veense Hart

Van Noortstraat 36

3864 EV Nijkerkerveen

Kosten?

Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 40

Je herkent het misschien niet altijd direct, maar ook in reclame wordt regelmatig gebruik gemaakt van klassieke werken. Ken je deze nog?


Verdi (Dr. Oetker pizza) - La donna è mobile uit Rigoletto

Laat de aria La donna è mobileaan een willekeurig persoon horen en de kans is groot dat die niet aanVerdi’s Rigoletto, maar aan pizza denkt! Het Duitse Dr. Oetker (uitgesproken als Ùt-ker) wilde met deze reclame een Italiaanse sfeer oproepen, en dat is ze goed gelukt. Toch heeft de galante en romantische heer in de commercial weinigte makenmet deze canzone (níet ‘calzone’!),waarin vooral de wispelturigheid van vrouwen bezongen wordt. In de context van deze commercial zorgt de muziek desondanks voor eensfeer van stijl en klasse. En voor een onuitwisbare herinnering.

Liszt (McDonalds) - Liebestraum ‘o lieb so zu lieben kannst’

Erg mooie piano muziek onder deze McDonald’s Big Mac commercial. We zien hoe het leven van een man aan zijn ogen voorbij flitst bij zijn bungeejump. Alle onvergetelijke momenten uit zijn leven blijken een ding gemeen te hebben.


Piet Philipse neemt ons mee door de reclames en de klassieke muziek. Je zal versteld staan hoeveel klassieke muziek je wel eens gehoord hebt

Gastspreker: Piet Philipse

Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.


Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de Engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijn inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.

Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het door hem zelf opgerichte Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort uit Bussum en cantor-organist bij de St.Vitusparochie in Naarden. Tevens is hij verbonden als cantor-organist aan de cantatediensten in Bussum die in de periode tussen september en mei op de derde zondag van de maand worden gehouden, waar hij verantwoordelijk is voor de liturgische opzet en de muzikale invulling van de cantatediensten.

Naast het dirigeren van zijn vocaal ensemble bespeelde hij tot 2011 ook het monumentale Flentrop orgel in de Wilhelminakerk te Bussum. Piet is als dirigent betrokken bij het participatie koor in 't Gooi. Zijn jaren lange ervaring als dirigent gaat hij inzetten voor dit mooie doel.

unsplash