Historische Lezing: Olympische Spelen in de Oudheid

Historische Lezing: Olympische Spelen in de Oudheid

Wanneer?

Datum

maandag 08 april 2024

Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

In 2024 onthaalt Parijs de hele wereld op het gigantische sportevenement dat de Olympische Spelen heet. Net als in deze tijd was een overwinning op de Olympische Spelen in het oude Griekenland het hoogst haalbare voor een sporter. Ze werden toen ook één keer in de vier jaar gehouden en een overwinning leverde veel prestige (en geld!) op.


Er zijn echter ook veel verschillen tussen de Spelen toen en nu: de oude atletische wedstrijden maakten deel uit van een religieus feest ter ere van de god Zeus. Sport stond in dienst van de religie. Ook het deelnemersveld was heel anders: alleen Griekse mannen, die geen slaaf waren mochten meedoen. De oude Olympische Spelen waren zeker geen internationaal festijn zoals dat nu het geval is. Daarnaast vallen er in de moderne tijd geen doden meer tijdens de wedstrijden.


Hoe de Spelen er in de oudheid uitzagen, wordt in deze lezing uitgelegd. We bezoeken de plek waar de Spelen gehouden werden: het grote heiligdom van Zeus in Olympia. Meer dan 1000 jaar werd daar gestreden om een krans van olijftakken. 

Docente: Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid. 

 

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot  2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

 

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.

unsplash