Historische Lezing: De Odyssee

Historische Lezing: De Odyssee

Wanneer?

Datum

maandag 09 oktober 2023

Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 25

Het beroemdste reisverhaal uit de oudheid is het verhaal van de held Odysseus. Na de Trojaanse oorlog probeerde hij weer thuis te komen bij zijn vrouw Penelope. Dat werd tegengewerkt door Poseidon, de god van de zee, die een hekel aan Odysseus had. Dat was lastig: het paleis van Odysseus stond op het eiland Ithaka en de held moest daarom de zee oversteken.


Zijn reis duurde uiteindelijk tien jaar. Hij kwam vreselijke monsters, sirenen en prachtige godinnen tegen, voordat hij weer voet zetten op Ithaka. Eenmaal terug moest hij ook nog de vrijers uitschakelen, die met zijn vrouw wilden trouwen. Dat het uiteindelijk allemaal goed afloopt, is de te lezen in één van de oudste Griekse gedichten die we kennen: de Odyssee van Homeros.


Tijdens deze lezing wordt het verhaal van de Odyssee vertelt met behulp van de prachtige afbeeldingen die in de oudheid van dit verhaal gemaakt zijn.

Docente: Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid. 

 

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot  2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

 

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.

unsplash