VUN Special Het Nijkerks Carillion

VUN Special: Het Nijkerks Carillion

Wanneer?

Datum

Lezing          : donderdag 11 mei 2023
Excursie      : vrijdag 12 mei 2023


Tijd

Lezing        : 19.30 - 21.30 uur (inloop 19.00 uur)
Excursie    : 14.30 - 15.00 uur
 

Waar?

Lezing:

Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Bezoek Carillion:
Grote Kerk te Nijkerk



Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 40

De opvallende witte toren is van heinde en verre te zien. Beeldbepalend voor Nijkerk. Een monument, sinds hij in 1776 de oude gotische bovenbouw van de toren uit 1461 verving. Deze toren herbergt zelf ook twee unieke monumenten, de één voor iedereen te horen, de ander slechts voor bezoekers te zien: het carillon en het uurwerk-met-speeltrommel.

Al sinds 1777 wordt het leven in de Nijkerkse binnenstad veraangenaamd door het fraaie klokkenspel, dat gegoten werd door Andreas Jozef van den Gheyn uit het Belgische Leuven. Het klokkenspel (carillon of beiaard is ook goed) is te horen op allerlei feestdagen, maar ook tijdens de twee wekelijkse 'concerten'.
Daarnaast is het carillon ook 'gewoon' een muziekinstrument, waarop vele concerten per jaar worden gegeven.

Nijkerk kent twee vaste bespelers van het beiaard. Op maandag van 15 tot 16 uur bespeelt Boudewijn Zwart het carillion. En op vrijdag van 15 tot 16 uur hoort u Wim Ruitenbeek. Als stadsbeiadier vertelt Wim graag over het bespelen van het carillion als instrument en over de bewogen geschiedenis en uitbreiding van het carillion over de jaren heen.

En als kers op de taart nodigt Wim de deelnemers van de lezing uit om op vrijdag 29 april 2022  het carillion met eigen ogen te komen aanschouwen en aansluiten te luisteren naar zijn wekelijkse bespeling.  

Gastspreker: Wim Ruitenbeek

Wim Ruitenbeek / foto Aart Gulliker

Al jong was ik met muziek bezig. Het begon met blokfluit op de kleuterschool en op achtjarige leeftijd liep ik op Koninginnedag mee met de fanfare waar ik cornet speelde. Daarnaast kreeg ik aan de Streekmuziekschool Noordwest-Veluwe orgelles van Nico Poorter en later van Wout van Andel te Leusden.


Geboren in Nijkerkerveen kende ik de klanken van de Nijkerkse beiaard. Dat vond ik zo mooi dat ik les ben gaan nemen bij Freek Bakker, destijds stadsbeiaardier. Aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort heb ik gestudeerd bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. Daarnaast studeerde ik Schoolmuziek (docentenopleiding) aan het conservatorium van Utrecht.  Na het behalen van mijn masterdiploma voor beiaard ging ik diverse keren naar België om les te nemen bij Geert D’hollander, ook nam ik inspiratielessen in improvisatie van Roel Smit.


Jarenlang heb ik veel verschillende koren mogen dirigeren en was ik docent muziek op het Groenhorst te Nijkerk. Inmiddels ben ik vooral  werkzaam als stadsbeiaardier van HarderwijkHilversumNijkerkTiel en Velsen en ben ik vaste beiaardier van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn (Vleuterweide).