Muzieklezing Nederpop

Muzieklezing: Nederpop

Wanneer?

Datum

Donderdag 7 oktober  2021


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


't Veense Hart

Van Noortstraat 36

3864 EV Nijkerkerveen


Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 35

Nederpop muziekstijl,  protestliedjes of afspiegeling van de Nederlandse cultuur?

Laurens Ham schreef er een boek over en hij neemt ons op 7 oktober graag mee terug in de geschiedenis van de Nederpop en laat ons zien dat het meer was en is dan een muziekstijl.

In zijn boek "Op de vuist" volgt Laurens Ham het spoor van het Nederlandstalige protestlied van de jaren zestig tot nu. Wat verbindt de ontregelende acties van provo uit 1966, het kroningsoproer van 30 april 1980 en de anti-racismebetogingen van nu? Precies: muziek. Sociale bewegingen gaan in Nederland al van oudsher hand in hand met protestliederen.

Wie de carrières van Boudewijn de Groot, Armand, Bots, Normaal, Typhoon en vele anderen volgt, ziet hoezeer het protestlied meebewoog met de politiek-maatschappelijke ontwikkeling. De roep om solidariteit maakte plaats voor een drang naar expressie van identiteit en diversiteit.

Met Op de vuist schrijft Laurens Ham zowel een tegendraadse politieke geschiedenis van naoorlogs Nederland, als een meeslepend verhaal over de rol die de Nederlandstalige protestmuziek al ruim vijftig jaar vervult in het collectieve geheugen.

Hoe verhoudt dit zich tot de Nederpop muziek uit de jaren 80? Met groepen als Doe Maar, VOF de Kunst en Toontje Lager?


Laurens Ham neemt ons mee langs kraakpanden, politieke protestnachten en het Malieveld, tot aan het Damprotest en de boerenwoede van het jaar dat net achter ons ligt. Dit alles aan de hand van misschien wel het duurzaamste protestmiddel dat de activisten en demonstranten tot hun beschikking hebben: het lied. 

Gastspreker: Laurens Ham

fotograaf: Suzanne Blanchard

Laurens Ham (1985) is docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, essayist en dichter. Hij promoveerde in 2015 op een proefschrift over de manier waarop Nederlandse schrijvers zich maatschappelijk en politiek manifesteren. Ook speelt hij basgitaar in de band Moi, le voisin.

In november 2020 verscheen zijn publieksstudie Op de vuist, waarin hij de geschiedenis schetst van Nederlandstalige protestliedjes uit Nederland sinds 1966, in alle popgenres (van nederpop en kleinkunst tot punk en hiphop). Daarbij komt ook de politieke en activistische ontwikkeling in Nederland van de laatste halve eeuw ter sprake. Dit boek leverde onder meer interviews op in Trouw en Het Parool en een groot aantal radio-optredens, onder meer in programma's als Nieuwsweekend, Focus en Volgspot.

Ook een eerder verwant publieksproject, een reeks over veertig jaar Kinderen voor Kinderen in De Groene Amsterdammer samen met Feike Dietz, leidde tot publieke optredens in onder meer De Nieuws BV, AD en Nederlands Dagblad. 

Interesse om het boek van Laurens te lezen? Klik dan hieronder op het boek om het te bestellen!