Muzieklezing Nabucco een opera van Verdi

Muzieklezing: Nabucco een opera van Verdi

Wanneer?

Datum

Maandag 22 november  2021


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


't Veense Hart

Van Noortstraat 36

3864 EV Nijkerkerveen


Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 35

Het verhaal
Nabucco vertelt het verhaal over de koning van Babylonië in zijn strijd met de Joden. In een vlaag van waanzin eist Nabucco om als God te worden vereerd. Prompt wordt hij getroffen door de bliksem en raakt hij zijn verstand kwijt; zijn oudste dochter Abigaille, gebrand op macht, neemt de troon over. Zij veroordeelt het hele Joodse volk, en daarmee ook haar zus, tot de dood. Nabucco geneest nog maar net op tijd van zijn waanzin om het tij te keren.

Achtergrond en Ontstaan

Het libretto van Nabucco was door Bartolomeo Merelli (1794-1879), de impresario van het Teatro alla Scala (hij schreef ook operalibretto's voor onder anderen Simon Mayr en Gaetano Donizetti), in eerste instantie aangeboden aan de Pruisische componist Otto Nicolai, maar die wilde liever aan de opera Il Proscritto werken en weigerde de opdracht. Vervolgens kwam Merelli bij Verdi terecht, die net een ramp achter de rug had met zijn geflopte tweede opera Un giorno di regno. Verdi twijfelde aan zijn carrière als operacomponist en weigerde eveneens. Merelli wilde daar echter niet van horen en gaf Verdi het document mee naar huis.

En de rest is geschiedenis ... of is er meer te vertellen?

Er is zeker meer te vertellen en dat zal Joeri Deckers op 22 november komen doen. Hij neemt ons mee achter de schermen van de 3e opera van Verdi en vertelt het muzikale verhaal. 

Gastspreker: Joeri Deckers

Joeri Deckers is fagottist, dirigent en wiskundige.

In het voorjaar van 2015 rondde zijn bachelor fagot af bij Johan Steinmann in Den Haag met een 8.5. Hij heeft tijdens zijn bachelor regelmatig lessen gehad van Dorian Cooke en Bram van Sambeek. Daarnaast studeerde hij een half jaar aan het Royal College of Music in Londen, waar hij lessen had van onder anderen Joost Bosdijk en Martin Gatt. Joeri remplaceert regelmatig in orkesten en geeft ook les.

Daarnaast maakt hij deel uit van het duo HarpSoon, waarmee hij en Emmiko de eerste prijs hebben gewonnen in de categorie kamermuziek ouder dan 18 jaar van de International Music Competition Grand Prize Virtuoso.

Naast fagot heeft Joeri binnen de muziek een passie voor blaasorkesten en het dirigeren daarvan. Hij heeft in vele verschillende harmonieorkesten gespeeld en remplaceert nog steeds in blaasorkesten.


Tijdens zijn bachelor fagot heeft Joeri verschillende vakken en vele lessen gehad in het dirigeren van orkesten en het arrangeren voor verschillende soorten orkesten. Daarnaast heeft hij regelmatig ingevallen om te dirigeren bij repetities en heeft hij een jeugdorkest voor een half jaar vast gedirigeerd.


Joeri is daarnaast data scientist / actuaris / statisticus. Hij is momenteel werkzaam als schade actuaris bij ARAG rechtsbijstandverzekeringen, waar hij zich met name bezig houdt met onderzoeken naar klantprofielen, customer life time value en risico premie.

Het toepassen van econometrische modellen en machine learning algoritmes, of een combinatie daarvan, doet hij graag. Joeri heeft de bachelor wiskunde gedaan aan de Universiteit Leiden, de master Applied Mathematics and Financial Engineering gevolgd aan de Technische Universiteit Delft, heeft de AEMAS gedaan aan de Universiteit van Amsterdam en de APC bij de Amsterdam Business School. Daarnaast doet hij regelmatg DataCamp cursussen en doet hij graag mee aan andere cursussen zoals het Jongeren Innovatie Programma.