Lezing: Koffie van boon tot mok

Lezing: Koffie, van boon tot mok

Wanneer?

Datum

maandag 19 januari 2026


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK  NIjkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 100

Hoeveel koppen koffie drinkt u op een dag? Dat zijn er toch al snel drie en vaak méér. Maar staat u er wel eens bij stil wat er allemaal vooraf gaat aan zo’n lekker kopje koffie


Om te beginnen moeten de bessen groeien in een warm klimaat, De belangrijkste soorten zijn de Arabica koffie en de Robusta koffie, elk met hun eigen kenmerkende smaak. Eenmaal rijp moeten de (rode) bessen worden geplukt, vaak nog met de hand. En dan begint het proces van verwerking: pellen, drogen, vlies verwijderen, branden, malen, trekken, inschenken met zo nodig toevoegingen (suiker, melk). Dan kan er gedronken worden.


Tijdens deze lezing neem ik u mee naar de koffieboeren in Midden- en Zuid-Amerika, waar ik koffie coöperaties hielp met de verbetering van hun bedrijfsvoering. We zien hoe ze zwoegen om een goed product op te leveren. Maar ook hoe collegiaal de sfeer is.


Tenslotte gaan we na hoe koffie wordt bereid in de verschillende landen, met als resultaat geheel verschillende smaken.

Hierna zult u nooit meer gedachteloos een kopje koffie achterover slaan.

Gastspreker: Wil Nuijen

Wil Nuijen, studeerde af als Elektrotechnisch ingenieur (TU Delft) en volgde later een studie Sociale Psychologie (Tilburg University). Na zijn pensionering werkte hij 12 jaar (als vrijwilliger) bij een organisatie (PUM) die specialisten uitstuurt naar ontwikkelingslanden om ter plekke bedrijven te helpen hun bedrijfsvoering te verbeteren.


Bij PUM was hij coördinator voor de sector “Energie”. Zelf voerde hij 23 missies uit, waarvan een aantal bij coöperaties van koffieboeren in Honduras, Nicaragua en Colombia. Daarbij lag de nadruk op de verwerking van de koffiebonen (pellen, drogen, malen en branden). Maar hij leerde ook veel over de historie, de plantages en wat de kwaliteit van koffie bepaalt.


Met enthousiasme, en met veel zelf gemaakte foto’s, vertelt hij over wat hij over koffie heeft geleerd. Een kop koffie zult u hierna met andere ogen gaan zien (en proeven).

Privacy policy

OK
unsplash