Historische Lezing: Ooggetuigeven van de Nijkerkse Bevrijding 1945

Historische Lezing: Ooggetuigen van de Nijkerkse Bevrijding 1945

maandag 01 november 2021

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

i.s.m.

Saskia van den Berg, conservator Museum Oud Nijkerk en Anton van Renssen laten ooggetuigen aan het woord!

Saskia (Museum Oud Nijkerk), Anton en filmmaker Olaf Koelewijn hebben in het kader van de Nijkerkse bevrijding in 1945 interviews vast gelegd met ouderen die nog kunnen vertellen over de bevrijding en over de wederopbouw van Nederland in de jaren veertig en vijftig. Dit project wordt gesteund door de gemeente Nijkerk en het Mondriaanfonds.

Hiermeer zorgen zij ervoor dat dit stukje persoonlijke geschiedenis niet verloren kan gaan. Het zijn de persoonlijke  verhalen van Nijkerkers die aanwezig waren bij de bevrijding in 1945. Hoe hebben zij dit ervaren en wat is er na de oorlog met hen gebeurd. Op 1 november delen zij deze verhalen met ons!

Museum Oud Nijkerk heeft in 2020 een expositie gehad over de laatste periode van de oorlog net voor de bevrijding. In het programma Cultureluur is daar een leuke rapportage over geweest. Hieronder twee filmpjes van het Museum Oud Nijkerk over de Nijkerkse bevrijding om alvast in de sfeer te komen.

Gastspreker: Saskia van den Berg

Al rum 21 jaar Conservator van Museum Oud Nijkerk en daarmee spin in het web van 80 enthousiaste vrijwilligers die bij het museum betrokken zijn.

Saskia houdt zich dagelijks bezig met het maken van maken van exposities (over Nijkerkse gebeurtenissen), het mee-ontwikkelen van educatief aanbod. Daarnaast coördineert ze de ontwikkeling van het Nijkerkse Canon, organiseert publieksdagen en is de vertegenwoordigster in diverse overlegorganen.

Gastspreker: Anton van Renssen

De passie voor geschiedenis ontstond in 'de derde', bij meester Smit. De spannende verhalen die hij vertelde speelden we in de pauzes na.

De opleiding aan de journalistenschool was een opstap naar de geschiedenisstudie aan de Vrije Universiteit en dat een tussenstap naar een bestaan als freelance historisch onderzoeker en tekstschrijver dat inmiddels een periode van bijna 25 jaar omspant.

Mijn klanten zijn kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en universiteiten, stichtingen, maatschappelijke instellingen in de jeugdzorg en historische verenigingen.

Sinds 2016 ben ik voorzitter van de branchevereniging Ondernemers in Geschiedenis.