De Quantumcomputer

De Quantumcomputer

Wanneer?

Datum

woensdag 16 februari 2022

woensdag 23 feburari 2022

Lestijden

19.00 - 21.30 uur

Waar?

Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 62,50 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 25

We beginnen met de fundering van de quantum computer: quantum mechanica. Hoe gedragen deeltjes zich? Wat is superpositie? Hoe kunnen deeltjes zich verstrengelen? Wat zijn de bouwstenen van een klassieke computer en van een quantumcomputer? Hoe kun je een qubit maken?


Daarna bekijken we hoe een quantumalgoritme werkt. Hoe kun je nu werkelijk iets berekenen met een quantumcomputer? Onze intuïtie laat ons hier een beetje in de steek, en we zullen (simpele) berekeningen moeten doen.


Wat zijn mogelijk toepassingen van quantumcomputers. We denken nu dat quantumcomputers maar in een beperkt toepassingsgebied beter zijn dan klassieke computers. Wat zijn die toepassingsgebieden? Wat zijn de problemen en uitdagingen in het bouwen van quantumcomputers. Het is namelijk nog helemaal niet zeker of we werkelijk een quantumcomputer kunnen bouwen die nuttig gaat zijn!


Er wordt geen voorkennis verwacht. Enige affiniteit met rekenen (optellen, vermenigvuldigen en een beetje kwadrateren) is wel gewenst.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Cursus

Boek

ISBN

Indicatieprijs

De Quantumcomputer

volgt

volgt

volgt

Docent: Bart Bozon

Al van jongs af aan is Bart Bozon (M.Sc.) bezig met natuurkunde, proefjes doen en vooral heel veel vragen stellen.


Tijdens zijn studie natuurkunde aan de TU-Delft heeft hij die fascinatie nog meer kunnen uitbouwen.


Geïnspireerd door de vragen van zijn dochter Roos heeft hij “Het boek van het alles” geschreven. Het boek behandelt alle huidige natuurkunde op een begrijpelijke manier.


Bart Bozon is sinds 2011 docent elektrotechniek op de Hogeschool Utrecht en geeft daar o.a. de cursus “Advanced Physics”.

Hij heeft op youtube een uitgebreid kanaal waar hij uiteenlopende technische onderwerpen behandelt.