Literatuurkring

Literatuurkring

Wanneer?

Datum

donderdag 30 september 2021
donderdag 28 oktober 2021
donderdag 25 november 2021
donderdag 20 januari 2022
donderdag 24 februari 2022
donderdag 24 maart 2022
donderdag 14 apil 2022


Lestijden

20.00 - 22.00 uur

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 86,00 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 10

Maximaal aantal deelnemers: 16

Lezen in de rijke verscheidenheid van de Nederlandstalige literatuur

In zeven bijeenkomsten bespreken we boeken uit de Nederlandstalige literatuur uit Nederland en Vlaanderen en een enkele keer vertaalde wereldliteratuur.


We beginnen dit jaar met een keuze uit de gedichten van Ingmar Heytze. Hij geeft toelichtingen op zijn eigen werk, maar laat de interpretatie van zijn poëzie over aan de lezer. In de volgende bijeenkomsten bespreken we Nederlands romans, die tussen 2019 en 2021 verschenen zijn en de vertaling van een bijzonder boek van een schrijfster uit Estland.

De herinnerde soldaat (2019) van Anjet Daanje speelt zich af in Vlaanderen, vier jaar na de Eerste Wereldoorlog. Gekweld door oorlogstrauma’s is een soldaat vergeten wie hij was. Hij is opgenomen in een inrichting. Julienne herkent hem als haar man, maar zelf heeft hij geen herinneringen aan haar. Voor hem is het leven een doorlopende stroom van gebeurtenissen, waarin heel langzaam herinneringen boven komen aan zijn leven voor de oorlog. Het is een roman over liefde, geheugenverlies en schuldgevoelens, waarin de lezer zich ook een voorstelling kan maken van het leven in Vlaanderen in de jaren na de Eerste Wereldoorlog.


Er lijkt weinig te gebeuren in de roman van Thomas Verbogt, Als je de stilte ziet (2020). Rond de hoofdpersoon heerst een haast tastbare stilte. Tot hij na vele jaren mensen uit zijn jeugd ontmoet, die weten wat zich op een avond in zijn jeugd heeft afgespeeld. Dan komen onverwerkte herinneringen weer boven.

Voor Pastorale (2019) van Stefan Enter heeft de Molukse gemeenschap in Barneveld, met het landgoed De Schaffelaar, model gestaan. Oscar en zijn zus Louise zijn opgegroeid in een vervallen landgoed van een gereformeerd dorp. Oscar komt in aanraking met een heel andere wereld in zijn eigen dorp, de gemeenschap van de Molukkers. Hij probeert te begrijpen, hoe zij zich voelen en hoe ze denken over het land waarin ze onvrijwillig terechtgekomen zijn.


De roman van Ilmar Taska, Pobeda 1946 (2014, vertaald in 2020) speelt zich af in Estland, dat in 1946 een westelijke provincie van de Sovjet Unie is. In die tijd van het bewind van Staling heeft de geheime dienst overal ogen en oren. De argeloze zesjarige jongen die gefascineerd is door de mooie auto, beseft niet wat de gevolgen kunnen zijn, als hij een mee gaat rijden in de Pobeda.


We lezen twee debuutromans die de genomineerd waren voor de Librisliteratuurprijs 2021.

Simone Atangana Bekono beschrijft in Confrontaties (2021) de laatste maand waarin de zestienjarige Salomé Atabonga vastzit in een detentiecentrum, nadat ze twee schoolgenoten heeft mishandeld. Wat is er gebeurd, hoe was haar leven thuis en op school tot dat moment en welke toekomst ziet ze voor zich?


We besluiten het seizoen met het romandebuut van Gerda Blees, Wij zijn licht (2021). De vier leden van een woongroep hebben besloten om niet meer te eten en te drinken, maar te leven van liefde en licht. Als de oudste bewoonster van de groep overlijdt, verandert alles. Vanuit heel verschillende perspectieven, zoals ‘de nacht’ of ‘de twijfel’ en een aantal personages krijgt de lezer een beeld van wat zich afgespeeld heeft in de groep.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Cursus

Boek

ISBN

Indicatieprijs

Literatuurkring

Zie hier boven,

Je kan de boeken zelf aanschaffen of lenen via de bibliotheek.

n.v.t.

n.v.t.

Docente: Margreet van Wijk-Sluyterman

Sinds 1989 geef ik les als docent Nederlandse Literatuur en verzorg ik een cursus van zeven avonden tussen september en april, waarin romans en gedichten besproken worden van meestal Nederlandse auteurs, maar ook van buitenlandse auteurs, meestal rond een jaarthema.


Als onderzoeker op het gebied van de jeugdliteratuur ben ik gespecialiseerd in illustraties van kinderboeken; nu bezig met een onderzoek naar drie generaties uitgevers G.B. van Goor Zonen en hun zakelijke relaties met auteurs, illustratoren en andere actoren op het gebied van de jeugdliteratuur.


Als docent Nederlands en Nederlands als Tweede Taal werkte ik bij ROC Landstede en was ik betrokken bij een aantal projecten, waaronder de ontwikkeling en implementatie van het Portfolio NT2 en het opzetten van het taalbeleid op het MBO van Landstede (Harderwijk en Zwolle).


In de openbare bibliotheek in Putten ben ik actief, onder meer voor het opzetten en uitbreiden van de Putten Collectie. Nu ben ik betrokken bij het Taalhuis van de Bibliotheken Noordwest Veluwe.


Als redactie werk ik mee aan twee boeken over historische personen in Putten.